Το Χωριό σήμερα

100_0287Ο Αρχάγγελος είναι ένα πεδινό χωριό του Δήμου Ζαλόγγου της Πρέβεζας. Υπάγεται στο Δημοτικό Διαμέρισμα της Νέας Σινώπης. Βρίσκεται σε υψόμετρο 40 μέτρων. Σύμφωνα με την απογραφή του 1991 έχει 356 κατοίκους.

Βρίσκεται 19 χλμ βόρεια της Πρέβεζας, 85 χλμ νότια της Ηγουμενίτσας, 30 χλμ δυτικά της Άρτας και 90 χλμ νοτιοδυτικά των Ιωαννίνων. Είναι χτισμένο σε κομβικό σημείο που ενώνει την παλιά Εθνική Οδό Ηγουμενίτσας – Πρέβεζας με τη νέα Εθνική Οδό Ηγουμενίτσας Αθηνών.

Απέχει από την παραλία του Ιονίου 3 χιλιόμετρα και συνδυάζει βουνό και θάλασσα, δάσος και ποτάμι με κάμπους. Στα βόρεια του Αρχαγγέλου και σε απόσταση 7 χλμ βρίσκεται ο ιστορικός βράχος του Ζαλόγγου και τα ερείπια της αρχαίας πόλης της Κασσώπης. Σε απόσταση 12 χλμ προς την πόλη της Πρέβεζας βρίσκεται η Νικόπολη με τα μνημεία της.

Στον Αρχάγγελο σώζονται σε καλή κατάσταση, κολώνες που στήριζαν τον αγωγό που μετέφερε το νερό από τις πηγές του Αγίου Γεωργίου στην αρχαία Νικόπολη.  του ρωμαϊκού υδραγωγείου.

Η τουριστική υποδομή στον Αρχάγγελο είναι ακόμα μικρή. Υπάρχει μόνο ένα συγκρότημα με ενοικιαζόμενα δωμάτια, τρεις ταβέρνες , δύο καφενεία και ένα καφέ- μπαρ.

Στο χωριό λειτουργούν αγροτικό ιατρείο, αγροτικός συνεταιρισμός, πολιτιστικός Σύλλογος, αθλητικός Σύλλογος και σύντομα θα λειτουργεί το Γυμνάσιο του Δήμου Ζαλόγγου.

Η πλειοψηφία των κατοίκων ασχολείται με οικοδομικές ή αγροτικές εργασίες.